Drukwerk

Over de inhoud van de publicatie heeft u goed nagedacht. U weet welk publiek u wilt bereiken. Vanaf dat punt geef ik hier beknopt een aantal reproductiemogelijkheden.

Publiceren via internet kan op een website zoals dit artikel of met een pdf die kan worden gedownload. Pdf staat voor portable document format en is te lezen met het programma Acrobat Reader dat op vrijwel iedere computer is geïnstalleerd. Met zo'n pdf-publicatie worden drukkosten uitgespaard en is er de mogelijkheid links in te bouwen naar binnen of buiten het document. Alleen moet er van het scherm worden gelezen (tenzij uitgeprint) en dat vindt niet iedereen plezierig.

Tegenwoordig wordt het pdf-formaat ook algemeen gebruikt als basis voor drukwerk. Zo'n pdf moet aan andere eisen voldoen dan de schermversie. Bij de schermversie probeer je de omvang (resolutie) zo klein mogelijk te maken en dat gaat ten koste van de kwaliteit van foto's maar niet ten koste van de kwaliteit van de letters. De drukkerij verlangt een certified pdf, waarin de afbeeldingen de juiste kwaliteit hebben en er colourmanagement is toegepast. De certified pdf is om te zetten naar een lage resolutie pdf voor internet. Andersom kan echter niet.

Als u kiest voor drukwerk moet er een drukproces gekozen worden. Tegenwoordig is er grofweg te kiezen voor digitale druk of offset.

De digitale druk heeft het voordeel dat het goedkoper is bij een echt kleine oplage. De prijs per stuk blijft gelijk onafhankelijk van de oplage. De papierkeuze is beperkt en er kan niet met steunkleuren gedrukt worden. De kwaliteit is goed en afhankelijk van het gebruikte systeem niet van offset te onderscheiden. Verwar digitale druk niet met (kleuren)laserprints of inkjetprints die beide overigens in sommige gevallen ook een optie zijn.

Bij offset kun je met alle mogelijke publicaties terecht. De papierkeuze is enorm en er kan zowel in vierkleurendruk als met steunkleuren gedrukt worden. Lees bij Kleur meer over vierkleurendruk en steunkleuren. De prijs per stuk wordt bij offsetdruk goedkoper naarmate de oplage groter wordt. De keuze voor een offsetdrukkerij kan nog verfijnd worden. Bijvoorbeeld in rotatie of vellenoffset. Rotatie is snel en wordt bij hele grote oplagen goedkoper.

Welk drukproced├ę er gekozen wordt, voor de leesbaarheid van uw publicatie is een heldere aantrekkelijke vormgeving en een goede begeleiding van het drukwerk belangrijk.